Roter Stern

 

Smrt nacionalizmu! Sloboda radnicima!

Mi ćemo na ovom mestu roter stern uvek publicirati članak na srbskohrvatskom jeziku. Mi to radimo zbog toga, zato što je veliki deo radnika po poreklu iz Srbije, Bosne i Hrvatske, zato što je deo naših članova po poreklu iz bivše Jugoslavije. Mi smo i protiv austrijskog nacionalizma i protiv austrijske države, koja emigrante zapostavlja i kao jeftine radne snage iskorištava. Mi smo i protiv hrvatskog, bosanskog i srbskog nacionalizma, koji je narode bivše Jugoslavije između sebe zavadio i do toga doveo, da razne male države budu bez zaštite izložene imperialističkim silama. Mi na protiv zahtevamo međunarodno jedistvo radnih klasa protiv iskorištavanja i potiskivanja.

Djokic (AGM-Jugend)

 

Rasizam i dražva

Mnogi od nas ćesto doživljavaju da se neki službenici austrijske vlasti strankinjama i strancima obraćaju sa „ti“. Oni  oćekuju od nas pokorno ponašanje i što lošije strankinja/stranac govori njemački jezik, tim  neljubaznije se ponašaju mnogi službenici. U nekim slučajevima, na primer: da se administrativna procedura ne bi odugovlačila neki službenici očekuju mito u formi novaca ili kod pripadnicima ženskog pola isto tako nadoknadu u drugoj formi. Stranci su mnogo češće izloženi policiskoj kontroli pri kojoj se policija služi agresivnim postupcima i brutalitetima. Čak i zbog najmanjih prestupa stranci su češće optuživani i zatvarani nego Austrijanci. Uzrok tih represija nije samo u rasizmu i lošem kararteru mnogih policajaca i službenika, već leži u sistemu. Činjenica da strane radnice i radnike uživaju manje prava od austrijske kao i strah da izgube boravišne i radne dozvole prinuđuje mnoge od nas da prihvate svaki “prljavi” posao za male pare. Profit od toga imaju samo austrijski i strani kapitalisti u čijem interesu vlasti nas drže u potčinjenom stanju. 

Jovanovic (AGM-Betrieb)

 

Balkan i Nacionalizam

Raspadu Jugoslavije je Zapad mnogo doprineo. Zapadne banke su izcrpili jugoslovensku ekonomiju i uzrokavali ekonomsku krizu 80 tih godina. Zapadne vlade imali su interes u podelu  Jugoslavije u male drzavice , da bi tako stvorili zone uticaja svom velikom kapitalu.

Raspadu Jugoslavije doprinuli su i domaci nacionalisti- Milosevic i Draskovic isto kao Tudjman i Izetbegovic. Svi ti nacionalisti hteli su stektnuti pod kontrolu teritorije sa drugom  nacionalnom vecinom. Oni su nahuskali jedan narod protiv drugoga i organizovali nacionalisticke bande ubice, koji su cesto bili finansirani od lokalnih biznismena.

Posledice te politeke su bili stotinu hiljada mrtvih, osakacenih i proterivanih, razruseni gradovi i preduzeca, bezbrojne razcepane familije i prijateljstva. U svim delovima bivse Jugoslavije danas vlada novo obogaceni sloj mafijaskih kapitalista. U Hrvatskoj, BiH, SCG i Makedonije najveci deo preduzeca ne radi i ekonomija je zavisna od Zapada. Sve te drzave danas prose za prim-ljenje u EU, a prozapadne vlade-marionete rasprodaju nacionalnu imovinu tih drzava zapadnim koncernama. Kao sto je vec veliki srpski internacionalista Dimitrije Tucovic pisao, nas uci istorisko izkustvo “da svako medjusobno neprijateljstvo balkanskih naroda koristi samo njihovom zajednickom neprijatelju.”

Zbog toga mi vidimo jedinu sansu za positivnu boduc-nost u juznjoj evropi u balkanskoj fedaraciji, u kojoj ni birokrati ni mafijaski kapitalisti, vec radnici i radnice odlucivaju. Preduslov za to je jedan internacionalisticki radnicki pokret na balkanu. Za njegovu izgradnju mogu i srpski, hrvatski i bosanski radnici i radnice u becu da doprinesu s time sto bi se suprostavili nacionalistickim misljenejem – i s time sto bi se organizovali u jednoj organizaciji kao sto je to AGM.

Jovanovic (AGM-Betrieb)

 

Izbori i rasizam

Ljuti i bez teksta su bili mnogi od nas, kada smo pre opstinskog izbora u Becu, dobili preko poste rasisticku propagandu FPÖ-a. Bilo je ocigledno da je ona bila uperena protiv nas, koji vodimo poreklo iz inostranstva, ili cije su familije poreklom iz inostranstva. I tu rasisticku propagandu sa «facom» HC Strache-a slali su nam preko poste cak na nase kucne adrese. Mnogi od nas su se osecali bezpomocno i prisiljeno da sve to prihvate bez otpora.

FPÖ trazila je i trazi zrtvenog jarca za socijalne probleme (nezaposlenost, stambeno pitanje, stanje u skolskom sitemu i.t.d.), koje je kapitalisticki sistem prouzrokovao, i u imigrantima ga je pronasla! FPÖ pokusava da nahuskava domace zaposlene protiv «stranaca». Ona time vodi politiku u interesu kapitalista, koji su zainteresovani za razdor izmedju domacih i stranih radnika.

Plodonosno tle za uspesni rasizam FPÖ-a je takodje sadasnja i prosla politka ÖVP i SPÖ vlada. Te vlade su sa specijalnim zakonima pogorsali situaciju imigranata i (zajedno sa Kronenzeitung-om) stvorili opste mnjenje da postoji «problem stranaca».

Protiv rasizma Strache-ove FPÖ nemozemo se odbraniti sa time da druge partije biramo, vec samo ukoliko budemo licno aktivni. To pocinje sa time da bi se trebalo suprostaviti sopstvenim sovinistima i nacionalnim podelama medju gradjanima iz bivse Jugoslavije. Isto tako bis se trebali suprostaviti predrasudama u vezi turskih doseljenika i onih sa podrucija Afrike. Mi se moramo ujediniti sa austrijskim gradjanima, koji su protiv rasizma i sa drugim imigrantima u borbi protiv rasizma i nesocijalne politike vlade.

Jovanovic (AGM-Betrieb)